Steadicam on ollut pitkään elokuvantekijöiden työkalu sujuvien ja ammattimaisten kamera-ajojen toteuttamiseen. Oma matkani Steadicamin maailmaan oli oppimisprosessi, joka vaikutti vahvasti työskentelyyni kuvaajana.
Pohdin usein kuvauksissa parasta tapaa toteuttaa mahdollisimman sulavaa ja orgaanisen näköistä liikettä. Olen jo pidempään ollut kiinnostunut Steadicamin operoinnin saloista ja kuinka sen osaaminen lisäisi suoraan arvoa tuotantoihin, joissa olen mukana.
Mikä Steadicam sitten on? Se poistaa kameraa kädessä pidettäessä syntyvää tärinää ja mahdollistaa ilmassa liitävien kuvien tekemisen. Se on ketterämpi käyttää, kuin dolly ja sen ulottuvuus on parempi. Monimutkaiset kamera-ajot muuttuvat osaavan operaattorin käsissä visuaalisesti kauniiksi kokonaisuuksiksi, jotka nostavat tuotannon arvoa merkittävästi.
Tutkimusmatkan Steadicamin saloihin aloitin perinteisellä tavalla: lukemalla kannesta kanteen kirjan, jossa selitetään operoinnin perusteet ja rigin tasapainottaminen. Kinos Rentalsin ystävällisten kumppanien kanssa sain sovittua treeni-aikaa heidän kalustollaan. Pian sen jälkeen järjestyi erinomainen parituntinen Antti Ruusuvuoren kanssa, joka opasti minua kinkkisissä kysymyksissä ja antoi vuosia Steadia operoineen ammattilaisen vinkkejä aloittelijalle.
”Steadicamin maailma avasi uuden tavan kehittää itseäni – jokainen harjoitus oli fyysisesti rankka, mutta samalla palkitseva askel kohti sujuvampaa ja hallitumpaa kuvausta.”
Itse harjoittelu oli aluksi haastavaa. Jo pelkästään kameran saaminen tasapainoon vei aikaa ja harjoittelu oli fyysisesti rankkaa. Koko järjestelmän paino nousee helposti lähemmäs 20 kiloa ja se paino jakautuu keskivartalolle. Aluksi tämän sietäminen on rankkaa ja vaatii useita toistoja, mutta kehityksen havaitsee nopeasti, joka on tässäkin lajissa palkitsevaa.
Olin onnekas saadessani ensimmäiseksi projektiksi sopivan haastavan, mutta ensikertalaiselle sopivan keikan, jossa aikataulut eivät pauku ja jossa on turvallinen tila ottaa uusi otto tarvittaessa. Ennen kuvausta jännitin normaalia enemmän. Vatsassa oli se hassu tunne, kun lähtee yrittämään jotain uutta ja tekisi mieli lähteä karkuun.
Kauaksen cinematographerin, Santeri Järvisen, ensimmäinen keikka steadicamilla sujui mukavasti huolellisesta valmistelusta johtuen. Myös turvallinen tiimi vähensi painetta. Lepohetkessä vierellä istui Kauas Creativen Art Director ja tuotannon ohjaaja Yasir Al-Ani.
Onneksi hyvän työryhmän kanssa jännitys laantui heti ensimmäisen 10 minuutin jälkeen, kun hommat lähtivät rullaamaan normaaliin tapaan. Oli selvää, että perusteellinen valmistautuminen ja useat treenit auttoivat lopulta stressittömään keikkaan. Kuten usein, korvaamaton merkitys on myös tiimityöllä ja erityisesti kamera-assistenttini Petri Ollila oli erinomainen tuki kuvausten aikana. Tämä Kauaksella onkin parasta: kun tukea todella tarvitsee, sitä myös saa.
Lopulta päädyimme tekemään kaikki kohtaukset steadilla. Tekemisen sulavuus auttoi paitsi kohottamaan kuvan laatua myös pysymään aikataulussa. Ilman steadicamia kohtausten settaamiseen olisi kulunut enemmän aikaa ja reagointi nopeasti tuleviin ideoihin olisi ollut huomattavasti vaikeampaa, tai hitaampaa. Steadicamin käyttö vaikutti ehdottomasti työn laatuun, sillä saimme luotua sujuvaa liikettä tehokkaasti ja siten taiottua joulun taikaa filmiin.
Vaikka takana on vasta pieni matka stedicamin kanssa, tunnen jo nyt sen hyödyt. Kuvaajana pystyn palvelemaan monipuolisemmin ja käyttää kykyjäni entistä laajemmalla alueella tuotannon eri vaiheissa. Itse operoidessa pystyn myös parhaiten tuomaan juuri oman näkemykseni lopputulokseen, sillä kameran liike on täysin omissa käsissäni. Steadicam ei ole vain laite – se on tapa nähdä maailma kameran läpi uudella tavalla.
– Santeri, Cinematographer